Kan een term u gelukkig maken?

Jazeker is mijn visie daarop. Een term is een duidelijk statement dat iets uitdraagt en als dat positief is kan dat een mens goed doen, nietwaar. Sinds twee jaar wonen wij in een appartement in Tilburg. We kwamen terug uit Spanje na een emigratieavontuur. Ik was bij dat we vlot een woning konden krijgen. Het was mij opgevallen dat er met enig regelmaat een schoonmaakbedrijf aanwezig was om de publieke ruimtes te reinigen. Dat feit verheugde mij enigszins want ik hou ervan dat het schoon en netjes blijft. Wekelijks staat er een prachtige bus voor de entree met een duidelijke vermelding dat het om een bedrijf gaat dat gespecialiseerd kan reinigen, althans dat staat op die bus. Vooral dat het gaat om een specialist verheugt mij des te meer en gaf mij een instant geluksgevoel. Ik had wel eens iemand bezig gezien met een stofzuiger en een bezem. In de loop der tijd was het mij echter opgevallen dat de belangrijkste onderdelen van die publieke ruimtes over het hoofd werden gezien. Zo was het aangezicht van de lift constant vies. Druppelsporen op de panelen, een vuile spiegel en het bedieningspaneel durf ik niet aan te raken, derhalve drukken wij de knoppen in met een sleutel. De traptreden die naar alle etages leiden bieden ook een triest aanblik. Dagelijks zijn er sporen van lekkende vuilniszakken die door bewoners naar het containerhok worden gebracht. Het containerhok is ook een smerige bende en daarom laten sommige bewoners het vuil voor die deur staan, omdat ze niet binnen willen gaan vanwege de stank. Dat kan ik begrijpen.

Wat mij echter zwaar valt is de term specialist, die mij aanvankelijk gelukkig maakte en ik was dus ook behoorlijk nieuwsgierig naar die specialisatie. Daarom ging ik wat vaker kijken als de betreffende specialist zijn werk uitvoerde. Het is mij opgevallen dat een onderdeel van die specialisatie zit in de voorbereiding. Een soort van meditatie in de bus. Eerst dacht ik nog aan een koffiepauze wat te begrijpen is. Ik kon echter geen mokken of bekers ontdekken. Soms zijn ze met twee man en ook dan blijven ze tien tot vijftien minuten zitten. Je kunt dan denken aan een chef die de medewerker probeert te stimuleren. Of een nieuw soort van stress reductieprogramma waarbij het van belang is niet te ver te gaan en wat rust in te bouwen. Zodra ze aan de gang gaan wordt de ruimte met de stofzuiger vlotjes gezogen en dan volgt het benatten van de vloer met een soort container met een, denk ik dan geheime vloeistof, en gaat er vlotjes een dweil overheen en zijn de heren weer vertrokken na ongeveer vijftien minuten. De grond is dan nog niet schoon. Waar zit hem dan die specialisatie zou je zeggen. In het waarnemen niet dat is duidelijk want de lift is goor met kauwgum op de vloer en vieze plekken. Zit die specialisatie dan toch in die container met die geheime vloeistof. Is het de meditatie vooraf zodat de stress wordt gereduceerd? Mediteren vereist ook een vorm van oefening en als je dat lang doet kun je jezelf wel specialist noemen denk ik dan maar. De vloeren knappen er in ieder geval niet van op. Jammer denk ik steeds want ik was zo blij met die term, ‘specialist’, dat maakte mij erg gelukkig, wat een gemiste kans denk ik steeds.

Zou het contractueel niet goed zijn verlopen en uit rancune doen ze aan meditatie of is het een soort van verwerking, niet te verwarren met werken, die gepoogd wordt te beleven. Als je te scherp offreert kan het mis gaan nietwaar. Mijn handen jeuken om eens te gaan praten met de woningstichting. Maar dat struikelt over het feit dat mijn roeping daar niet ligt. Ik ben een waarnemer en zie overal zaken die niet in de haak zijn en ik vind het heerlijk om u daarover te informeren. Nu valt bij mij direct het kwartje. Die mannen hebben naar alle waarschijnlijkheid ook een andere roeping. In ieder geval kan ik stellen dat de term specialist mij gelukkig maakt, alleen jammer dat de uitvoering hier aan de magere kant is of met andere woorden niet wordt waargemaakt.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Kan een term u gelukkig maken?

“Een bewogen jaar”

Kan een term u gelukkig maken?

“Viagra-nieuws”

“Logistieke specialist”

“Potage aux viande”