“Logistieke specialist”

Maandagochtend vroeg liep ik naar het winkelcentrum om een vers broodje te scoren toen mijn oog op een vieze vrachtauto viel. Er stond een grote reclame op met de welluidende tekst: ‘Specialist in veilige logistiek.’ Ik vroeg me direct af wat dat voor betekenis zou hebben. Veilige logistiek? Mijn eerste ingeving was dat ze met een man extra moesten rijden om dat waar te kunnen maken. Een soort van body-gard voor de te vervoeren producten. En tevens om te kijken of de chauffeur wel voorzichtig rijdt. Dan zou je kunnen stellen dat het veilig verloopt, wel onder voorbehoud dat er niet te veel gekletst wordt, want dan is de oplettendheid en dus de veiligheid in het geding.

Eigenlijk vind ik het niet kunnen. De vrachtauto was dermate vies dat die uiting niet conform de eerste gedachte kon zijn als je die truck ziet rijden. Als de buitenkant zo vies is hoe zit het dan met de binnenkant van de te beladen ruimte. Dan zijn de producten niet veilig lijkt mij. Het gaat hier voornamelijk om de te vervoeren goederen. Vandaag de dag is niemand meer veilig in het verkeer, ook al let je zelf en je bijrijder goed op dan kan er nog steeds iemand achterop knallen en worden alle producten mogelijkerwijs beschadigd. Hebben ze dan ook nog een tweede bijrijder die van achter de boel in de gaten houdt?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er een gespecialiseerde binnenkant is ontworpen die volledig ontsmet wordt. En dan nog met een antislipvloer en voor de zekerheid worden alle pakjes vastgesjoord. Dan lijkt het mij wel veilig. Ik had altijd het idee dat iets transporteren eenvoudig was, maar nu ik er over nadenk speelt er zoveel dat het haast ondoenlijk wordt en extreem duur. Zou dat de reden kunnen zijn van al die prijsstijgingen van de laatste tijd? Neem alleen al die papieren die er mee gemoeid zijn. Die moeten sowieso goed leesbaar zijn anders ontstaan er weer onveilige situaties. Misschien strijken ze die wel zodat er geen kreukels zijn en gebruiken ze een extra groot lettertype zodat je zelfs zonder leesbril duidelijkheid hebt.

Om de veiligheid te garanderen heb je ook geen haast lijkt mij. Dan wordt het aantal mogelijke klanten wel erg klein. Iedereen heeft haast vandaag de dag. Welke bedrijven hebben baat bij deze veilige transporteur? Donormateriaal lijkt mij uitgeloten, want dat moet snel en schoon. Voedingswaar is uitgesloten. Ik denk eerder aan onderdelen van een autosloperij of iets dergelijks. Die zijn ook smerig te noemen. Hebben deze mensen baat bij extra veiligheid? Ik denk het niet. Misschien een geldtransport in een onopvallende truck die er niet zo aantrekkelijk uitziet. Dat zou kunnen. Ze gebruiken dan het opschrift als een soort van afleiding tegen mogelijke overvallen. Ja, zo eenvoudig is het niet die logistiek en zeker niet als je het als veilig wil aanbieden.

Het kan ook zijn dat het ideaal van de eigenaar wordt geprojecteerd op de zijkanten van de truck. Een soort van ideaalbeeld dat hij voor ogen had toen hij het bedrijf startte. Hij zal dan wel ondervonden hebben dat de meeste goederen zo goedkoop mogelijk moeten worden verplaatst. Wat voor idee zou zo’n man of vrouw hebben gehad? Rustige chauffeurs met een degelijke screening vooraf door een erkende psycholoog? Dit aangevuld met een anti agressietraining en waarschijnlijk veel rustmomenten gedurende het transport zodat er absoluut geen sprake kan zijn van stress tijdens het vervoer. Of wellicht na ieder transport een massage door een erkende en vakkundige masseuse? We zullen er waarschijnlijk nooit achterkomen wat de achterliggende gedachten zijn van iemand die zo’n welluidende tekst op zijn transportmiddelen plaatst. Misschien is het wel gewoon een illusie die hij of zij wilde creéren. Zoiets als een opwaardering vooraf. Het in slaap wiegen van de mogelijke klant. Zie ons, wij zijn specialist! Een mooie term, maar vaak een lege huls.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


“Logistieke specialist”

“Een bewogen jaar”

Kan een term u gelukkig maken?

“Viagra-nieuws”

“Logistieke specialist”

“Potage aux viande”