“Opertunidad”

“Opertunidad”

Een prachtig Spaans woord voor: (lucrative) kans! Je moet die dan wel kunnen inbeelden anders is het van generlei waarde, die kans. Je ziet in Spanje overal die borden staan en dat had mijn attentie diverse malen geprikkeld. Die borden worden in Spanje geplaatst bij de meest onmogelijke leegstaande panden. Of ze zijn ernstig vervallen of staan op een locatie waar je echt niets mee kunt. Als wij nu zo een bord zien staan schieten we acuut in een lachstuip.

Mogelijkheden zien is een gave. Zo zie ik een behoorlijke markt opbloeien voor een cursus: het juist toepassen van een riem. Overal zie ik mensen met een afgezakte broek en maak dan altijd het grapje tegen mijn dochters dat ze niet weten dat een riem dat makkelijk kan voorkomen. Een afgezakte broek voelt niet fijn. Eigenlijk net zo vervelend als een afgezakte sok. Een unheimlich gevoel. Koud aan de enkel terwijl die sok juist is ontwikkeld om hem warm te houden. Dus zie ik twee goede mogelijkheden. Allereerst onderricht in het juiste gebruik van de riem en ten tweede, heeft men geen riem dan verkopen we er een aan die persoon. Er is ook een slimme tennisster uit de jaren 80 die een geweldige kans zag. Een onderbroek die voorzien is van een elastieke band met zijn naam er op en die steekt dan ver boven die afgezakte broek uit. Geluk voor ons want anders hadden we tegen al die blote bilnaden aan moeten kijken. Dat lijkt me ook geen pretje.

Zo was er eens een schoenenfabrikant die al jaren dezelfde omzet draaide en toe was aan een nieuwe impuls. Alle werknemers hadden meegedacht aan een plan om de verkoop te promoten in een nieuw gebied. Afrika moest het worden en ze hadden met een dartsspel op een wereldkaart bepaalt waar ze zouden beginnen. De beste verkoper werd op pad gestuurd met monsters en reisde af naar de binnenlanden van Afrika. Ondertussen had de concurent vernomen wat er gaande was en ging ook plannen maken in die richting. De topverkoper van de eerste fabrikant berichtte na een week dat het onbegonnen werk was want niemand droeg daar schoenen. Derhalve keerde hij terug naar Nederland. Ondertussen had de andere fabrikant ook één van zijn beste verkopers gestuurd en die belde na twee weken op met de vraag of er meer collega’s konden komen want er was heel veel werk te verzetten want niemand droeg daar nog schoenen. Zo zie je maar dat je de mogelijkheden moet kunnen zien.

Even terug naar Spanje. Als je daar een pand bezit moet je IBI betalen. Een soort belasting over de waarde van het pand. Dit is te omzeilen door een regel in de wetgeving, die bepaalt dat als er verbouwd wordt en een gemeente inspecteur heeft dat goedgekeurd er tijdelijk geen belastingplicht is zolang het onder constructie is. Van die regel wordt dus veelvuldig gebruik gemaakt. Het is tevens een slimme manier om je pand op te waarderen want als je het verhuurt moet de huurder alles opknappen. Omdat het met huurders vaak misloopt in verband met een iets te groot optimisme of te weinig marktonderzoek hebben ze nog iets slims bedacht. Een vooruitbetaling van minimaal een vol jaar en een flinke borgstelling. Nu is het in Spanje ook gebruikelijk (verplicht) om de sociale lasten vooruit, per maand, te betalen ongeacht of je omzet hebt of niet. Ben je dan overgegaan tot huur van zo een pand en open je de deur om te gaan verbouwen dan staat binnen één week de politie voor de deur met de vraag of je al een vergunning hebt en of je de gemeentelijke leges hebt betaald. De deur mag dan gelijk weer op slot. Zie je daar mogelijkheden dan moet je een project opstarten met een ingenieur. Die maakt dan een plan met alle werkzaamheden. Dan worden er vrienden van die ingenieur uitgenodigd om offertes te maken. Het vervelende is dat je het pand al gehuurd hebt en dus al dik geld hebt betaald aan borg en huur. De bedragen liegen er niet om. De bedrading deugt niet meer sinds de nieuwe wetgeving. Een nooduitgang verlichtingsplan. Een invalidetoilet van een juiste afmeting. De draairichting van de voordeur klopt niet. Diverse zaken omtrend brandveiligheid. Kortom je bent zo 30.000,= euro’s verder alvorens er volgens het plan verbouwd gaat worden. Gelukkig hebben die vrienden van de ingenieur alle commissiegelden die links en rechts te vergeven zijn al ingecalculeerd in de offertes. Dus die hoef je niet extra te betalen. Denkt u dus een opertunidad te zien? Weest gewaarschuwd!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


“Opertunidad”

“Een bewogen jaar”

Kan een term u gelukkig maken?

“Viagra-nieuws”

“Logistieke specialist”

“Potage aux viande”